Huilu

Mikä on huilu?

 

Huilu on yksi vanhimmista tunnetuista soittimista, ja sen alkuperä juontaa juurensa tuhansien vuosien päähän. Vanhin varmasti huiluksi tunnistettu esine on Saksan Hohle Felsin luolasta lähellä Ulmia vuonna 2008 tehty löytö, joka on ajoitettu 35 000 vuoden ikäiseksi. Voidaan siis ajatella, että huilu on keksitty yli 35 000 vuotta sitten.

 

 

 

Mistä huilu on tehty ja miksi se kuuluu puupuhaltimiin?

 

Huilut luokitellaan rakenteensa ja soittotapansa vuoksi puupuhaltimiin vaikka 1800-luvulta lähtien poikkihuilut on yleensä valmistettu metallista.

 

Mitkä ovat yleisimmät huilutyypit?

 

Huilusta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä poikkihuilua. Poikkihuiluja on erikokoisia, mutta yleisin on huilu, jonka ääniala on c1- c4. Toinen yleinen huilutyyppi on pikkolohuilu, ja se on myös poikkihuilu, mutta normaalia puolet lyhyempi eli oktaavia korkeaäänisempi (c2–c5).

 

Erilaiset huilut

 

Huiluja on erilaisia, kuten muun muassa konserttihuilu, joka tunnetaan myös nimellä C-huilu, Lisäksi on olemassa alttohuilu ja bassohuilu. Jokaisella tyypillä on ainutlaatuinen ääni ja alue.

Huiluperheeseen kuuluu myös nokkahuilu, joka onkin monelle tuttu koulun musiikintunneilta. Nokkahuilut valmistetaan muovista tai puusta. Hygieniasyistä koulukäyttöön tarkoitetut nokkahuilut valmistetaan muovista, koska ne on helpompi puhdistaa. Laadukkaammat puiset nokkahuilut soveltuvat paremmin tosi harrastajille tai ammattilaisille

 

Miten huilua soitetaan?

 

Poikkihuilussa puhalletaan soittimen päässä olevan ääniaukon yli (poikki) siten, että ilmavirta osuu aukon vastakkaisella puolella terävään reunaan. Tämä puhallustapa on huomattavasti vaikeampi kuin nokkahuiluissa, mutta mahdollistaa erittäin monipuoliset ilmaisumahdollisuudet, sillä soittajan on mahdollista hallita ilmavirran määrää, painetta, nopeutta sekä suuntaa ja muotoa. Teknisesti huilun ääni syntyy soittajan puhaltaman ilmavirran osuessa terävään reunaan, jolloin putkessa oleva ilmapatsas alkaa värähdellä. Äänen korkeus määräytyy värähtelevän ilmapatsaan pituuden mukaan. Ilmapatsaan pituutta voidaan yleensä säädellä sormireikien avulla. On olemassa myös umpiläppäisiä poikkihuiluja, joita yleensä suositellaan lapsille ensimmäiseksi huiluksi, koska niitä on helpompi soittaa. 

 

Miten huilu viritetään?

 

Huilun puhtauden hallinta toteutuu yhdistämällä kaksi vastakkaista tendenssiä: kun huiluun puhalletaan kovalla paineella, ääni nousee, mutta kun puhalletaan huilun aukkoon alaspäin, ääni laskee. Kun fortessa puhalletaan alaspäin ja pianossa ylöspäin, äänen korkeus voi pysyä samana nyanssista riippumatta.

 

Millaiseen musiikkiin huilua voidaan käyttää?

 

Huilut ovat monipuolisia soittimia, ja niitä käytetään useissa musiikin genreistä, mukaan lukien klassinen, jazz, kansanmusiikki ja populaarimusiikki. Huilua käytetään myös orkestereissa, bändeissä ja yhtyeissä. Huilu on myös suosittu soolosoitin.

 

Onko huilun soittaminen vaikeaa?

 

Huilun soittaminen vaatii harjoittelua, kärsivällisyyttä ja ohjausta. Tässä on joitain vaiheita: 

Hanki huilu: Hanki hyvä aloittelijalle sopiva huilu. On suositeltavaa neuvotella musiikinopettajan ja Soitin Laineen asiantuntijan kanssa oikean soittimen valinnasta.

Opi perusosat: Tutustu huilun eri osiin: Nykyaikaisessa poikkihuilussa on kolme osaa: suukappale, runko sekä jalka, jonka pituudesta riippuu matalin soitettavissa oleva sävel. Yleisin on c-jalka (matalin sävel keski-c), hiukan harvinaisempi on h-jalka (matalin sävel pieni h). Kokeilumielessä on valmistettu myös joitain d-jalkoja (matalin sävel yksiviivainen d). Opettele, kuinka huilu kootaan ja puretaan oikein.

Soittoasento: Istu tai seiso mukavassa ja pystyasennossa. Pidä huilua vaakasuorassa molemmin käsin pitäen pääniveltä hieman alaspäin kulmassa. Vasen käsi tulee sijoittaa lähemmäs vartaloa tukemaan huilun painoa, kun taas oikea käsi käyttää huilun koneistoa.

*Embouchure- ja puhallustekniikka: Aseta päänivelen huulilevy alahuulta vasten muodostaen huulillasi pienen "reiän". Ohjaa tasainen ilmavirta huulilevyn reunan yli ja suuntaa kohti embouchure-reiän vastakkaista reunaa. Kokeile puhalluksen kulmaa ja nopeutta saavuttaaksesi haluamasi äänen. (*Suun ja huulten muoto puhallinsoitinta soitettaessa.)

Sormien sijoittelu: Opi oikea sormen sijoitus kullekin nuotille peittämällä ja paljastamalla sormenreiät. Aloita perussävelistä ja etene vähitellen monimutkaisempiin sormituksiin. Harjoittele skaaloja, arpeggioita ja tee harjoituksia sorminäppäryyden ja lihasmuistin kehittämiseksi.

Hengityksen hallinta ja dynamiikka: Hallitse hengitystäsi tuottaaksesi erilaista dynamiikkaa (äänenvoimakkuutta) ja ilmaisukykyä soittoon. Kokeile ilmanpaineen, nopeuden ja kielen artikuloinnin vaihteluita saadaksesi halutut tehosteet ääneen.

Pyydä ohjausta: Harkitse oppitunteja pätevältä huilunopettajalta. Opettaja voi tarjota henkilökohtaista ohjausta, korjata virheelliset tekniikat ja opastaa sinua jäsenneltyjen oppimateriaalien läpi.

Harjoittele säännöllisesti: Harjoittele säännöllisesti kehittääksesi taitojasi. Aloita lyhyemmillä harjoituksilla ja pidennä niitä vähitellen edistyessäsi. Johdonmukaisuus ja toisto ovat avainasemassa huilunsoittotaitojen parantamisessa.

Huilunsoiton opettelu vaatii aikaa ja vaivaa. Pysy motivoituneena, ole kärsivällinen itsesi kanssa ja nauti kauniin instrumentin tutkiskelussa.

 

Paljonko huilu maksaa?

 

Huilun hinta voi vaihdella merkittävästi eri tekijöiden mukaan, kuten merkin ja käytettyjen materiaalien ja käsityön laadun mukaan. Ammattilaisen huilu on luonnollisesti eri hintainen kuin aloittelijan huilu.

Opiskelija-/aloittelijahuilut: Nämä huilut on suunniteltu aloittelijoille ja ne on tyypillisesti hopeoituja tai nikkelihopeaisia. Hinnat vaihtelevat yleensä noin 600 Eurosta 1 000 Euroon. Suosittelemme sijoittamaan laadukkaaseen opiskelijahuiluun, jota on helppo soittaa ja jossa on hyvä ääni.


 

Keskitason huilut: Keskitason huilut ovat askeleen ylöspäin opiskelijahuiluista ja sopivat edistyneille soittajille. Niissä on usein ominaisuuksia, kuten kiinteät hopeiset päänivelet tai rungot ja parannettu koneisto. Keskitason huilujen hintaluokka on tyypillisesti 1 200–5 500 Eur.


 

Ammattihuilut: Ammattihuilut ovat korkealaatuisia soittimia, jotka on suunniteltu edistyneimmille muusikoille ja ammattisoittajille. Ne on tyypillisesti valmistettu kiinteästä hopeasta, kullasta tai muista jalometalleista. Ammattihuilut voivat maksaa 5 000 Eurosta 20 000 Euroon tai jopa enemmänkin, materiaalista ja käsityön laadusta riippuen.

Aina kannattaa kokeilla erilaisia huiluja ja neuvotella Soitin Laineen huiluasiantuntijoiden sekä myös soitonopettajien kanssa löytääksesi soittotyyliisi ja budjettiisi sopivan instrumentin.

Tulee myös muistaa, että laadukas huilu säilyttää arvonsa.

 


Hyvä huilu tarjoaa mahdollisuuksia taiteelliseen ilmaisuun ja musiikilliseen nautintoon.