Mikä on helpoin Puhallinsoitin?

 

Klarinetti on yksi aloittelijoille helpoimmista ja sopivimmista puupuhallinsoittimista, mutta onko se helpoin, riippuu henkilöstä, että miten asian kokee.

 

Onko klarinetti Vaskipuhallin?

 

Ei, Klarinetti on puupuhaltimiin kuuluva soitin. Siinä on lähes koko soittimen pituudelta sylinterimäinen poraus ja yksinkertaisella ruokolehdellä varustettu suukappale.

 

Mistä Klarinetti on valmistettu?

 

Klarinetti valmistetaan yleensä puusta. Yleisin käytetty puumateriaali nykyään on grenadilla ja joskus harvoin ruusupuu. Oppilas-klarinetteja valmistetaan myös ABS-muovista.

 

Klarinetin osat

 

Klarinetti koostuu viidestä pääosasta: Suukappale, viritysputki eli päärynä, yläosa, alaosa ja kello-osa. Vain suukappaleen alkuosa sekä kello-osa ovat kartiomaisia, muut osat sylinterimäisiä. Klarinetin suukappale valmistetaan nykyään useimmiten jostakin keinomateriaalista, kuten kovakumista, muovista tai lasista, joskus myös puusta.

 

Mikä on klarinetin ääniala?

 

Klarinetin ääniala on kolme ja puoli oktaavia ja se on puupuhaltimien laajin.
Tämä tekee klarinetista käyttökelpoisen soittimen monentyyppiseen musiikkiin.

 

Tässä on muutamia huomioitavia tekijöitä klarinetisoittoon liittyen:

 

Sormitus: Klarinetilla on suhteellisen suoraviivainen sormitusjärjestelmä verrattuna joihinkin muihin puupuhallinsoittimiin, kuten esimerkiksi saksofoni tai huilu. Äänet on järjestetty loogisesti ja useimmille soittajille tämä tuntuu yleensä sopivalta.

Hengityksen hallinta: Kuten kaikki puhallinsoittimet, klarinetti vaatii oikean hengityksen hallinnan hyvän äänen tuottamiseksi. Hengityksenhallinnan kehittäminen voi viedä aikaa ja harjoittelua, mutta se on perustaito minkä tahansa puhallinsoittimen soittamisessa.

Ansatsi eli Embouchure: Tällä tarkoitetaan suun ja huulten muotoa puhallinsoitinta soitettaessa. Klarinetin suukappale ja ruoko vaativat erityisen embouchure-muodon (tapa, jolla soittajan huulet, leuat ja kasvolihakset muotoilevat ilmavirtausta) hyvän äänen tuottamiseksi. Oikean embouchurin kehittäminen voi viedä aikaa ja se vaatii harjoittelua, mutta klarinetin osalta se voi olla vähemmän vaativaa, jos sitä verrataan joidenkin muiden puupuhaltimien ansatsin hallitsemiseen.

Äänialue ja tekniikka: Klarinetilla on laaja äänialue, ja korkeampien ja alempien rekisterien hallitseminen voi olla haastavaa. Lisäksi soittajan edistyessä harjoitellaan monimutkaisempia tekniikoita, kuten artikulaatiota, kielenkäyttöä ja erilaisia sormitustyyppejä. Nämä soittotekniikkaan liittyvät asiat vaativat erityistä harjoittelua, ja niiden hallitseminen voi viedä aikaa.

Klarinetti on aloittelijoille sopiva soitin, mutta minkä tahansa soittimen hallitseminen vaatii sitoutumista, harjoittelua ja asiantuntevan opettajan ohjausta. Puupuhaltimia valittaessa kannattaa kokeilla erilaisia soittimia, neuvotella musiikinopettajan kanssa sekä ottaa huomioon henkilökohtaiset mieltymykset ja soittajan fyysiset ominaisuudet.

 

Klarinetin hinta

 

Se, että mitä klarinetti maksaa, riippuu klarinetin tyypistä, valmistusmateriaalista sekä työn laadusta. Klarinettien hinnat vaihtelevat joistakin sadoista Euroista tuhansiin Euroihin. Yleensä edullisin klarinetti on ABS-muovista valmistettu oppilas-klarinetti ja kalleimmat Bassoklarinetit maksavat huomattavasti enemmän, jopa 14.000 Euroa. Soitin Laineella on runsas valikoima erilaisia klarinetteja eri hintaluokissa.

 

Soitin Laineella on runsas valikoima erilaisia klarinetteja kaikentasoisille soittajille


Klarinetti aloittelijalle
Bb-, Eb-, C-, D- ja A-Klarinetti vaativammalle soittajalle
Bassoklarinetti